vineri, 8 noiembrie 2013

Cotlete de miel cu orez și spanac

Cotlete de miel marinate aproximativ 48 de ore, țăcănite în cuptor, mai apoi odihnite pe un pat confortabil de orez basmati fiert cu ceapă călită și spanac opărit, tras la tigaie cu lămâie și cu un cățel obraznic de usturoi. Hai să pun și oleacă de iaurt, a fost chemat de ansamblu.

Rețeta este pentru două persoane, tot ce trebuie să faci dacă sunteți patru persoane la masă este să dublezi ingredinetele. Și tot așa în fucție de numărul de oameni pentru care vrei să gătești această rețetă bună de tot și destul de simplă. 
Dacă nu ai 48 de ore pentru a lăsa carnea la aromat în frigider, să știi că și doar după două ore vei obține o carne mai aromată și mai fragedă.




Ingrediente (2 persoane):

  • 4 cotlete de miel (marinate la frigider 48 de ore cu 2 căței de usturoi tăiați mărunt, o linguriță rasă de cimbru, o linguriță rasă de rozmarin uscat sau frunzele unei crenguțe, 2 linguri de ulei de măsline, zeama de la jumătate de lămâie și piper)
  • o cutie de spanac sau un kg. de spanac proaspăt spălat și uscat
  • o ceașcă de orez basmati
  • o ceapă mică, tăiată mărunt
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • un cățel de usturoi, tocat mărunt
  • ulei pentru prăjit
  • iaurt
  • ulei de măsline
  • puțin ardei iute uscat, boabe de piper
  • sare și piper proaspăt măcinat

Preparare:
Încinge cuptorul la 200 de grade. Așează cotletele marinate într-o tavă pentru cuptor (cu tot cu marinada care a mai rămas). Acoper-o cu un capac sau cu folie de aluminiu și pune-o în cuptor aproximativ o oră la 200 de grade. După ce se scurge timpul, potrivește temperatura la 170 de grade sau dă focul mai încet, scoate folia de aluminiu și mai coace friptura circa 30 de minute, în funcție de cum îți place să o savurezi. Taie o bucățică și încearc-o, astfel vei știi dacă mai trebuie lăsată la cuptor sau nu. 

În ultimele 30 de minute de preparare a fripturii te apuci să faci orezul și spanacul.

Într-o caserolă, călește ceapa în puțin ulei pentru prăjit. Când devine aurie, adaugă 2 cești și jumătate de apă (folosește aceeași ceașcă cu care ai măsurat orezul), câteva boabe de piper, puțin ardei iute uscat și sare. Când apa începe să fiarbă, dă focul mic, acoperă caserola și lasă să fiarbă cam 15 minute sau până când orezul s-a umflat frumos și a absorbit toată apa. 

Între timp, opărește spanacul proaspăt pentru 2-3 minute maxim, apoi scurge-l bine de apă. Pune o lingură de ulei de măsline la încins, adaugă cățelul de usturoi tocat mărunt și prăjește un minut. Adaugă spanacul scurs de apă (chiar dacă este spanac din conservă, tot trebuie scurs de apă), sare, piper și mai călește maximum un minut la foc iute. (Dacă ai noroc spanacul nu își va schimba culoarea. Eu nu am fost foarte atentă și l-am călit cam mult. Se vede și în poză). I-al de pe foc și stropește-l cu zeama de lămâie. 

După ce ai terminat totul de gătit, nu-ți mai rămâne de făcut decât să așezi orezul pe un platou, apoi spanacul și cotletele de miel abea scoase din cuptor. Stropește totul cu ulei de măsline și adaugă câteva lingurițe cu iaurt gras. Decorează cu crenguțe de rozmarin și coajă de lămâie rasă. Este o combinație delicioasă.
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...